снимка: , УикипедияНа 19 юни почитаме паметта на създателя на История

...
снимка: , УикипедияНа 19 юни почитаме паметта на създателя на История
Коментари Харесай

На 19 юни почитаме Паисий Хилендарски

снимка: 
, Уикипедия
На 19 юни почитаме паметта на основателя на „ История славянобългарская “, преподобни Паисий Хилендарски.

Тази година се навършват 298 години от рождението на  му и 258 години от написването на епохалния му труд, съдействал извънредно доста за  пробуждане на националното съзнание на българите през Възраждането. Това прави св. Паисий Хилендарски една от най-тачените фигури в родната история. През 1962 година Светият Синод прогласява преп. Паисий за български светец, като дефинира в своя календар 19 юни за ден в негова памет и възхвала.

Чрез „ История славянобългарска “ Отец Паисий вдъхна народностно схващане и сили у българския народ, изтръгна го от неговото обезсърчение и сложи начало на българското възобновление. Изразените в труда му хрумвания за национално възобновление и избавление на българския народ карат доста учени да го сочат за основоположника на Българското възобновление. Това е ден на покровителството на светеца над българската история и историци.

Сведенията за живота на Паисий се изчерпват с автобиографичните му бележки в единствената му сигурна творба „ История славянобългарска “, вписванията в хилендарските кондики и някои писма.

Роден е през 1722 година в Самоковската епархия, най-вероятно в Банско, татко му е от Банско, а майка му от самоковското село Доспей. Според неговите думи не е учил „ нито граматика, нито всемирски науки “, евентуално имайки поради годините до замонашването си.

През 1745 отива в Хилендарския манастир, където по-късно е йеромонах и проигумен. С доста труд две години събира материали (за тази цел върви и в „ Немска земя “) и стартира да написа българската история, която приключва през 1762 в Зографския манастир.

Паисий Хилендарски е измежду най-почитаните дейци на българското Възраждане. С разпореждане на държавното управление от 28 юли 2000 година се дефинира годишна държавна премия „ Св. Паисий Хилендарски “, която се присъжда за стимулиране на български създатели и реализатори на творби, свързани с българската история и обичаи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР